Melle van ’t Wout wint brons in eerste World Cup-finale

Voor het eerst in zijn carrière stond Melle van ’t Wout zondag in de finale van een wereldbekerwedstrijd en meteen pakte hij een bronzen medaille. De negentienjarige shorttracker veroverde het brons op de 500 meter. Een klein uurtje later stond hij weer op het podium met eveneens een bronzen plak op de aflossing.

In de voorrondes van de 500 meter had Van ’t Wout zich al door een aantal penibele situaties geslagen. In de kwartfinale bevond hij zich namelijk tot in de laatste ronde op een positie die hem niet door zou laten gaan. Pas in de laatste ronde kon hij met een behendige beweging binnendoor twee man inhalen om alsnog als tweede te finishen. In de halve finale kwam hij als derde over de meet, maar mocht hij alsnog door naar de finale nadat de voor hem geëindigde Dag-yeom Kim een penalty kreeg.

Ook na afloop van de finale van de 500 meter was het nog even afwachten of Van ’t Wout wel een medaille had veroverd. Hij was namelijk als vierde over de streep gekomen, achter Steven Dubois, Dae-heon Hwang en Shaolin Sandor Liu. De scheidsrechter bekeek echter nog de videobeelden van de incidentrijke wedstrijd, waarna hij een penalty toekende aan de Zuid-Koreaan. Dat betekende dat de jonge Nederlander doorschoof naar het podium. 

Relaybrons
Even later stond Van ’t Wout samen met Daan Breeuwsma, Sven Roes en De Laat weer op het ijs voor de aflossingsfinale. Met Zuid-Korea, Rusland en China vonden zij drie sterke tegenstanders tegenover zich. Met nog twaalf ronden te gaan sloegen de Koreanen een gat met de rest van het veld, terwijl de Nederlanders en de Russen stuivertje wisselden om de tweede plek. Die strijd werd uiteindelijk in het Russische voordeel beslist, waardoor de Nederlanders met het brons naar huis gingen. Ook Hoogerwerf mocht een bronzen medaille ophalen, omdat hij eerder dit weekend op de aflossing in actie kwam.